Trobar Fastighetsrapport 2024

Oavsett vilken relation du har till din bostad så är hemmet en miljö som ska vara trygg. Under senare tid har detta varit allt annat än en självklarhet för alla. Vi ser hur kriminaliteten tar sig in i fastigheter, både i form av kommersiella aktörer och privatpersoner.

Ett av de främsta trygghetsproblemen bland fastighetsägare idag är gängkriminaliteten. Och när det kommer till just gängkriminaliteten som trygghetsproblem föreslår bland annat Stiftelsen Tryggare Sverige att fastighetsägare bör göra bakgrundskontroller av hyresgäster som en primär brottsförebyggande åtgärd för att få bukt med detta problem. Med en juridisk check av en framtida hyresgäst möjliggör det ju faktiskt för fastighetsägaren att upptäcka potentiella kriminella element innan kontraktet skrivs på.

För fastighetsägare är det idag svårt att få bort kriminella individer eller verksamheter som redan har flyttat in och etablerat sig. Men lagstiftningen ses över nu. Förhoppningsvis innebär det att lagar uppdateras inom kort så att skyddet för kriminella på fastighetsmarknaden inte är lika starkt som idag. Men även när nya lagar träder i kraft så är det tryggast för både fastighetsägare och andra boende och verksamma i fastigheten eller området om kriminella aldrig ges möjlighet att etablera sig.

Det är därför viktigt att ge fastighetsägare verktyg för att undvika kriminella hyresgäster, oavsett om det är individer eller företag.

Trobar Fastighetsrapport 2024

Vi har sammanställt en rapport om fastighetsbranschens läge där vi bland annat lyfter:

  • Hur ser kriminaliteten på bostads- och fastighetsmarknaden ut idag?
  • Vilka existerande problem brottas branschen med just nu? Och hur ser lagstiftningen ut?
  • Vilka verktyg kan egentligen en fastighetsägare eller bostadsrättsförening använda sig av för att skapa trygghet för boende? Vad får man göra och vilka möjligheter finns?